Winters Hart voor Dieren

vrijdag 18 januari 2013


Laseren is helemaal hip!

Deze week hebben wij bezoek van Iris Nijenhuis gehad. Zij is woonachtig in Amsterdam, maar heeft haar roots hier in het oosten. Zij is afgestudeerd aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) en is nu druk bezig met allerlei projecten. Zo mag zij bijvoorbeeld deelnemen aan de Couture Graphique expositie. Couture Graphique is een nooit eerder vertoonde expositie over de relatie tussen mode en grafische vormgeving. In deze tentoonstelling worden de communicatieve en decoratieve aspecten van kleding en accessoires, als vorm van communicatie, gepresenteerd. Trotec werd nieuwsgierig en vroeg ontwerpster Iris Nijenhuis en het MOTI museum in Breda, het hemd van het lijf!



Het idee achter Couture Graphique (aldus het MOTI museum)
Kleding is een belangrijke uitingsvorm geworden en het mag daarom weinig verbazingwekkend zijn dat er tegenwoordig meer textiel wordt geprint dan papier. Kleding vertegenwoordigt de persoonlijkheid en boodschap van de drager. Grafische vormgeving speelt dan ook een belangrijke rol in mode. Deze rol gaat tot en met draagbare technologieën, waarin kleding wordt gebruikt als interface voor communicatietechnologie.

Niet alleen advertenties in winkels, verkeersborden en reclameborden worden tegenwoordig als bronnen van informatie gezien, maar ook gebouwen, auto’s, hogesnelheidstreinen, vliegvelden en kleding. We leven in een informatiemaatschappij. In het verleden bestond de samenleving uit spullen, tegenwoordig bestaat de samenleving uit informatie. Objecten in een fysieke ruimte worden een communicatiekanaal en krijgen een communicatieve betekenis.

De communicatieve betekenis van het ontwerp
Iris gebruikt de techniek van lasercutting om textiel een toegevoegde waarde te geven. Ze gebruikt namelijk verschillende soorten textiel die ze door midden van een lasermachine tot kleine puzzelstukjes snijdt. Door deze puzzelstukjes handmatig in elkaar te zetten ontstaan er allerlei interessante structuren die op verschillende manieren toegepast kunnen worden. Niet zo gek dat ze deze week bij Trotec in Haaksbergen is beland. Een lasermachine biedt namelijk veel voordelen bij het snijden van textiel. Hoge snijsnelheid, hoge flexibiliteit, contact- en gereedschapsloze procedure, schone en perfect gladde snijranden, eenvoudige handeling en zeer economisch (zelfs bij kleine partijen). Deze voordelen gelden voor veel verschillende soorten textiel, bijvoorbeeld voor filtermatten, linnen, vlies en isolatiestoffen, leder en katoen.

Iris heeft een paar tips en tricks gekregen van onze service engineer en ging meteen vol enthousiasme aan de slag met haar project. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: Iris is van plan om een oude leren stoel van haar jasje te ontdoen en vervolgens dit leer te gebruiken als outfit voor een etalagepop. Hier komt de lasermachine om de hoek kijken. Ze heeft namelijk een erg creatief concept bedacht voor de expositie. Het leer dat van de stoel komt dient met veel nauwkeurigheid uitgesneden te worden in kleine puzzelstukjes. Deze stukjes zullen een outfit vormen en de etalagepop met het nieuwe ontwerp zal uiteindelijk plaatsnemen op ‘kale stoel’. Een typisch voorbeeld van oud materiaal in een nieuw jasje steken!

Om alvast een impressie te krijgen vindt u hier een foto van een experiment met vilt.



De expositie
Nieuwsgierig geworden naar het eindresultaat van Iris’ creaties? Van 31 mei tot en met 4 juli kunt u een bezoekje brengen aan het MOTI museum in Breda. Natuurlijk bent u ook eerder in het jaar welkom. De expositie gaat namelijk in februari van start en duurt tot en met augustus. Alle 10 topontwerpers komen in die periode aan bod.