Winters Hart voor Dieren

donderdag 23 juli 2009


GRAVEERSYSTEMEN

Zoals in een eerder blog al opgemerkt kan men met laser van alles, maar niet alles kan met èèn systeem. Ik zal me nu voornamelijk beperken tot de mogelijkheden van een CO2 laser, daar deze het breedst inzetbaar is. Met CO2 laser kan men kortgezegd markeren, graveren en snijden.

In principe werkt een laser systeem net als met een printer. Men heeft iets gemaakt op de computer. In een grafisch programma wordt een object gemaakt, hetzij een tekst, hetzij een logo of foto. Deze wordt met behulp van een printprogramma naar het laser systeem gestuurd en deze begint het voorwerp te bewerken. Dit kan bestaan uit rastergraveren of vectorsnijden. Of een combinatie van de twee.

Rastergraveren wil zeggen dat alles wat in de computer geselecteerd is en als printopdracht naar de machine is gestuurd, punt voor punt wordt gelaserd. Die punteninstelling kan men zelf tot op zekere hoogte bepalen door het aantal DotsPerInch en PointsPerInch te kiezen. Verder wordt een object, een foto bijvoorbeeld, in 256 grijswaarden opgedeeld. De verdeling regelt de software automatisch. Hierdoor kan men in combinatie met het eerder genoemde instelling dus precies instellen hoe een foto op een bepaald materiaal gedaan wordt. Materiaal is hierbij medebepalend voor de parameters die men kiest.
Deze parameters worden standaard meegeleverd met de software die met de machine meegeleverd wordt.

Portfolio Trotec 2009


Hierbij een overzicht van het huidige portfolio van Trotec


Voor meer info: www.troteclaser.nl

Soorten lasers

Verschillende type lasersystemen

Als mensen voor het eerst over lasers horen, is vaak de vraag wat er allemaal mogelijk is met een laser en op welke materialen het gebruikt kan worden.

Is alles wat wij graag zouden willen maken, mogelijk met èèn laser?: metaal graveren, metaal snijden, hout graveren, kunststof omkleuren, stempels maken enzovoort.

Daarom is het in eerste instantie de bedoeling u een indruk te geven van wat voor type lasers er zijn en enige voorbeelden te geven van de mogelijkheden en onmogelijkheden van lasers.


De volgende typen lasers zijn het bekendst:

CO2 lasers, Nd: YAG lasers en Excimeer lasers
Daarnaast zijn er ook nog de Argon-ion- en de Metaaldamp laser.

Voor ons zijn CO2 en Nd: YAG lasers het interessantst.


Daar willen we dan ook wat dieper op in gaan.

Het is trouwens interessant om te weten dat Einstein al in de 20er jaren van de vorige eeuw bedacht had dat iets als laser mogelijk moest zijn, maar dat het pas in de jaren 60 van de vorige eeuw voor het eerst verwezenlijkt kon worden. De eerste materiaal bewerking dat met een laser
werd gedaan vond plaats in 1962.Een Robijn laser boorde een gat in een scheermesje.In het begin van het lasertijdperk werd de kracht ook uitgedrukt in Gilettes. Dit gaf aan door hoeveel scheermesjes de laserstraal heen kon.Toen de laser steeds krachtiger werd verviel deze aanduiding.In 1966, nadat het “spelen” met de laser was gestopt werden de eerste echte bewerkingen uitgevoerd.Deze waren op één hand te tellen.Tegenwoordig worden lasers zeer veel toegepast bij het bewerken van materialen en men schat zelfs dat nog geen 30% van de toepassingsmogelijkheden van laser is ontdekt.

LASER is een acroniem van Light amplification by stimulated emission of radiation.
Het maakt net als licht en geluid deel uit van het gamma van elektromagnetische golven.

Een laserstraal kan op verschillende manieren met verschillende materialen opgewekt worden.
Dat kunnen o.a. een gas of een vaste stof zoals kristal zijn. De CO2 laser is in wezen een buis gevuld met voornamelijk CO2 gas. En Nd: YAG is een voorbeeld van een laser die gebruik maakt van een kristal. Ik zal hier verder niet ingaan op de technische kant van de zaak, maar me beperken tot de praktische toepassing. Lasers concentreren met laserlicht
(meestal infrarood of ultraviolet) een grote hoeveelheid stralingsenergie op een klein oppervlak. Door deze stralingsenergie verdampt het materiaal.